Sárvár városról. (képgaléria itt)

Sárvár, Nyugat-Magyarország egyik legszebb kisvárosa, a 84-es főút mellett, idilli környezetben, a Rába parton, a Kemeneshát dombjai között fekszik. A város kultúrtörténeti és építészeti emlékekben gazdag. Legfőbb nevezetességei a városközpontban levő Nádasdy-vár, a katolikus és evangélikus templom és a botanikus kert. A város vonzerejét színvonalas kulturális programok növelik, mint például a nemzetközi folklórfesztivál, a fúvóstalálkozó, a Históriás napok, a Simon-Júdás vásár, a szüreti mulatság és számos koncert. Nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a város parkjai, a Csónakazó-tó és környéke, valamint a Vadkert, ahol a horgaszattól a lovaglásig sokfele sport űzhető.

Az első írásos emlék a városról 1288-ből maradt fenn. Sárvár országos jelentősegűvé válását, s vele a XVI. században kezdődött aranykorát a Nádasdy családnak köszönheti. Nádasdy Tamás mecénási tevékenysége nyomán lett a várkastély kora kulturájának központja. A Sárvár-Újszigeten alapított nyomdában született -Sylvester János révén- az első Magyarországon nyomtatott magyar nyelvű könyv és a teljes, magyar nyelvű fordításban megjelent Újtestamentum is.

Sárvár történelme kesőbb is neves személyiségekhez kötődik. A ma is gyönyörű, középkori várnak tulajdonosai voltak később például a Habsburgok és a Bajor hercegek is. III. Lajos, az utolsó bajor király és fia Ferenc herceg is itt élt családjával.

A város szimbóluma a Nádasdy-vár.

A Nádasdy-vár épületegyüttese jellegzetes kaputornyával és a várárkon átívelő boltíves hídjával a nemzeti örökség része. A vár ma a Nádasdy Ferenc Múzeumnak ad otthont. Legszebb része az 1653-ból fennmaradt díszterem, melynek falain Hans Rudolf Miller csataképei és Stefan Dorffmeister freskói még ma is láthatóak. A múzeum impozáns termeiben a vár birtokosainak anyagai valamint egy egyre bővülő huszárgyűjtemény található.

Találkozás a természettel - a Botanikus kert.

A vár közelében található botanikus kert 1952 óta természetvédelmi terület. A park létrejötte szorosan összefügg a Nádasdy vár történetével. Már a XVI. század közepétől a park nagy részét zöldség- és gyümölcstermesztésre használták. Arborétummá való átalakítása a XIX. század elején kezdődött. A bajorhercegi uradalom kertesze Nabicht Antal tervezte és telepítette a mai parkot. A 10 hektáros arborétumban 350-nél több fa- és cserjefaj talalhat6, tiszafái és kocsányos tölgyei több száz evesek. A park egész évben látogatható.

Fürdéssel az egészségért -Sárvár gyógyvizei

Nem sok város büszkélkedhet a világon két olyan gyógyforrással egy helyen, amelyeknek kiváló gyógyhatása nem csak Magyarországon, de egész Európában ismert. A magas ásványi anyag tartalmú gyógyvíz 43 fokos és 1300 méter melyről tör tel. Főkent nátrium-kloridot, hidrogén-karbonátot és nyomelemeket tartalmaz. Kiválóan alkalmas mozgásszervi, reumatikus, izületi panaszok kezelésére, sportsérülések és műtétek utáni rehabilitációra. A Sárvár-Rábasömjéni forrásból nyert 83 fokos magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres Sárvári Termálkristály fürdősót. Fürdőkúraként egyes nőgyógyászati megbetegedések, inhaláció formájában pedig légzőszervi panaszok eseten ajánlott.

A várostól csupán 6 km-re található a Pannónia Ring, ahol nemzetközi motor-és autósversenyeket rendeznek.

Sárvár, az ország nyugati határaihoz közel fekvő impozáns kisváros természeti szépségeivel, gyönyörű várával, zenei rendezvényeivel és változatos szabadidős programjaival -úgy mint lovaglás, tenisz, kerékpározás, horgászat -igazi pihenést, felüdülést kínál az ide látogatóknak.

A Gyógy- és Wellnessfürdő.

2002. decemberétől 3600 m² vízfelülettel, színes programokkal várja vendégeit az új, nemzetközi színvonalú gyógy- és wellnessfürdő komplexum.

A fürdő az egészség megtartásához szükséges mozgást, lazítást és táplálkozást kapcsolja össze, és segít megalapozni a test, a szellem és a lélek egyensúlyának megteremtését. ...

Tovább  >>>